Gourmand
to z języka francuskiego łasuch. Perfumy tej grupy
odznaczają się niebanalnym, słodkim zapachem -
najczęściej łączonym z przyprawami czy żywicznymi dodatkami,
które dodawane są w celu podbicia słodkich nut i uszlachetnienia
kompozycji zapachowej. W istocie, słodkie perfumy bazują bowiem na
jadalnych składnikach. Uważa się, że to jedne z seksowniejszych
aromatów - mężczyznom kojarzą się z bezpieczeństwem,
ciepłem i mlekiem matki, ale jednocześnie stanowią intrygujący
i pobudzający afrodyzjak. Pierwszym składnikiem, na którym
bazowano chcąc uzyskać słodki aromat, była wanilia - zapewniała
łagodność i charakterystyczną gęstość, zasługującą na
miano dolce.
Perfumerie
na całym świecie mają specjalną kategorię dla tak
charakterystycznych zapachów.
Powrót
do słodkich młodzieńczych lat?
Powszechnie
uważa się, że pierwszym zapachem kategorii gourmand były, znane
dziś na całym świecie, perfumy Angel, które
wyszły spod ręki Thierry’ego Mugler’a. W ich bogatym bukiecie
aromatów główną rolę grają wata cukrowa, wanilia, karmel,
czekolada, paczula, miód, fasola tonka, kokos i bursztyn. Założeniem
było beztroskie dzieciństwo, śmiech i klimat wesołego miasteczka
oraz podawanych tam przekąsek. W rzeczywistości jednak flakoniki
bazujące na słodkich składnikach powstawały wcześniej -
chociażby perfumy Jicky z 1889 roku.
Słodkie
i eleganckie perfumy - moc wanilii
Perfumy
bazujące na nutach wanilii tworzą wokół osoby noszącej
niezwykłą aurę - ciepłą i otulającą, ale jednocześnie kuszącą
i intrygującą. Z pewnością takie propozycje w swoich
asortymentach posiada każda perfumeria Dolce Vita od Diora stanowią
perfekcyjny przykład zapachu, w którym nuty wanilii, łącząc się
z korzennymi przyprawami i owocowymi uzupełnieniami, tworzą w
efekcie perfumy idealne dla beztroskich, ale pewnych siebie kobiet -
jednocześnie budzących zaufanie i pożądanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz